IBM va testa cel mai rapid calculator din lume

Inginerii si tehnicienii din cadrul IBM pun la punct ultimele piese din ceea ce ei spera sa devina in curand cel mai puternic supercomputer- dubland viteza celor mai rapide calculatoare din prezent.

Cea mai recenta versiune a supercomputerului Roadrunner este o masina hibrid care, se spera,  va trece de „bariera petaflop” (1 petaflop reprezentand echivalentul a 1000 de miliarde de operatii pe secunda). Depasirea barierei petaflop este un obiectiv pe care il au multi producatori de calculatoare, inclusiv Cray, Hewlett-Packard, Sun Microsystems.

Noul supercomputer va fi folosit la Departamentul de energie al SUA in locatia Los Alamos National Laboratory pentru a lucra la problemele de securitate nationala, a testa sisteme de arme nucleare si a prezice schimbari climatice pe termen lung. Sistemul va fi folosit si pentru studierea universului si genetica umana.

„Ne va permite sa abordam probleme pe care nu le puteam aborda inainte”, a declarat un reprezentant al laboratorului. „Vom fi capabili sa rezolvam un alt nivel de probleme. Vom putea realiza calcule la care nu ne-am gandit pana acum”, a continuat acesta. Noul supercomputer va avea nevoie de o singura saptamana pentru a realiza un calcul pe care cel mai rapid supercomputer de acum 10 ani il putea realiza in 20 de ani.


Sursa: IDG News Services

mai 15, 2008 - Posted by | IT

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu