AMD regandeste interiorul unui PC

Cipurile incluse intr-un calculator x86 sunt in continua schimbare. Rolurile traditionale ale procesoarelor, chipset-urilor si cipurilor de grafica au inceput sa dispara in timp ce functiile se schimba si sunt create noi roluri.

Advanced Micro Devices a contribuit la multe astfel de schimbari si va continua sa prezinte si altele in viitor, pentru a castiga un avantaj in fata competitiei.

AMD a fost primul care a combinat controlerul de memorie cu procesorul, care a ajutat la sporirea performantei prin reducerea latentei de pe cip. De asemenea, AMD a fost primul care a scos procesorul dual-core x86. Aceste avantaje a dus la cresterea cotei de piata a companiei, dar aceasta a facut greseala de a amana lansarea cipurilor quad-core Opteron si inca nu si-a revenit complet.

AMD nu este singura companie care se regandeste cum ar trebui sa arate interiorul unui PC. Intel a optat si el pentru procesoarele multi-core si va combina controlerul de memorie cu procesorul in viitoarea sa linie de cipuri Nehalem, din acest an. De asemenea, Intel dezvolta propriile procesoare de grafica, numite Larabee. Si Nvidia, care are o linie de procesoare puternice de grafica, tinteste un rol mai bun al procesoarelor pentru cipurile din interiorul PC-urilor.

„Intreaga industrie se indreapta catre nucleele eterogene, conceptul de a avea tipuri diferite de nuclee care fac lucruri diferite, ” a spus Patrick Moorhead, vice presedinte la Advanced Micro Devices.

Acest lucru inseamna ca nucleele de grafica – care au zeci de nuclee capabile sa proceseze operatii simultan sau in paralel – vor prelua unel functii ale CPU-ului si vice-versa.

AMD se bazeaza pe tehnologia de grafica ATI pentru a se clasa inaintea companiei Intel. Acest proiect, numit Fusion, va adauga nuclee de grafica pe aceeasi piesa de silicon care tine deja nucleele CPU si controlerul de memorie, o schimbare a designului care ar trebui sa reduca latenta si consumul de energie electrica.

Primele cipuri Fusion sunt programate sa apara la sfarsitul acestui an.

Sursa: PCWorld.com

iunie 14, 2008 - Posted by | IT

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu